De voorbereiding op het regelexamen

Op dit moment is de situatie nog als volgt: pas als een nieuwe golfer lid is van een club kan hij een account bij de app GOLF.NL openen (met zijn Golf Service Nummer). Daarom kan je het examen via de app GOLF.NL pas doen als je (registratie)lid van een club bent en een GSN hebt. Niet-clubleden kunnen wel schriftelijk (klassikaal) examen doen. Dat staat in artikel 4.2 van het reglement handicap 54: “Een Club mag het Golfregelexamen schriftelijk afnemen voor Kandidaten die geen lid/aangesloten golfer zijn van een Club. Het digitale examen via de app, kan alleen worden afgenomen, als de kandidaat (registratie)lid is van een Club.” Als een nieuwe golfer lid is van meer dan één club, dan is de homeclub de enige die het examen mag afnemen. Als een nieuwe golfer het examen doet via de app GOLF.NL en niet slaagt, dan kan hij op elk gewenst moment opnieuw een poging doen. De club hoeft het examen niet opnieuw te activeren voor deze persoon.

Nieuwe golfers kunnen sinds 22 mei niet alleen op de website GOLF.NL maar ook in de app GOLF.NL hun regelkennis testen en oefenexamens doen (met nieuwe illustraties bij de regelvragen). Zodra leden klaar zijn om het golfregelexamen af te leggen, kan de club het online regelexamen voor hen klaarzetten in de app GOLF.NL. Dat kan via Caddie (caddie.ngf.nl). Als een club inlogt in Caddie, dan treft men onder de knop ‘Regelexamen’ een lijst aan met alle leden van de vereniging die het regelexamen nog niet hebben gehaald. De club kan bij ‘Regelexamen’ per golfer het regelexamen ‘aanvragen’. Dat betekent dat het regelexamen voor de golfer geactiveerd wordt in de app GOLF.NL. Zie de Caddie-afbeeldingen hieronder. Zodra de club het golfregelexamen heeft geactiveerd, krijgt de desbetreffende golfer een e-mail én een pushbericht op zijn smartphone dat het examen klaarstaat.

Het is ook mogelijk dat een nieuwe golfer zelf – via een button in de app GOLF.NL – aan zijn/haar club laat weten dat hij/zij het golfregelexamen wil nadat de club het examen heeft geactiveerd, kan de nieuwe golfer het examen doen in de app GOLF.NL (afbeelding). Zodra de golfer het examen start, krijgt hij één uur de tijd om alle vragen te beantwoorden en het examen in te dienen.

Anders dan bij een klassikale toets is er bij het golfregelexamen via de app GOLF.NL geen ‘controle’ van een examinator of surveillant. Bij online examens wordt soms ‘anti-spieksoftware’ ingezet, maar hieraan kleven veel nadelen, met name op het gebied van privacy. Daarnaast werkt het examenstress in de hand. Het gaat erom dat nieuwe golfers een goede basiskennis van de regels verwerven zodat ze veilig, vlot en met plezier golf leren spelen. Om dit te bereiken moet de focus op de opleiding liggen, op regellessen, niet op het examen.

Meteen na het indienen van het examen ziet de golfer in de app GOLF.NL of hij is geslaagd (afbeelding). Als een lid geslaagd is voor het examen, krijgt de club een bericht:

Beste golfclub,
Op [datum] heeft een van jouw leden, namelijk Jan van Aa, het golfregelexamen via de app GOLF.NL succesvol afgerond. Een bewijs van het behaalde golfregelexamen van Jan van Aa is op verschillende plaatsen terug te vinden:
-In caddie.ngf.nl als je zoekt op het betreffende lid.
-In jullie eigen clubsoftwaresysteem. Let op, het kan even duren voordat dit zichtbaar is.
-In de centrale database van de NGF.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met golf@ngf.nl.
Met vriendelijke groet,
NGF/GOLF.NL

De club krijgt door de digitalisering een goed overzicht welke leden nog examen moeten doen en wie geslaagd zijn. Zodra de club bericht krijgt dat een lid het regelexamen heeft gehaald, kan de vereniging aan de slag met de vervolgopleiding van deze speler.

Bij nieuwe golfers die slagen voor het regelexamen verschijnt een award in de app GOLF.NL (afbeelding) als aanmoediging om de start in golf voort te zetten.